Kroon op implantaat

Implantaat

Implantaat bij één missende tand of kies

Een implantaat is een kunstwortel van titanium. Een implantaat wordt in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. Hierdoor is een geplaatst implantaat voor jou niet zichtbaar. Je voelt geen verschil tussen een natuurlijke wortel en een implantaat.

Titanium is een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot heel dicht tegenaan kan groeien. Op het implantaat wordt een kunstkies of een kunsttand (kroon) geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de rest van de tanden en kiezen niet behandeld en belast worden. 

Het plaatsen van implantaten is tegenwoordig een overzichtelijke, voorspelbare en pijnloze behandeling die conform een wetenschappelijk bewezen behandelprotocol wordt uitgevoerd. De eerste consultatie, implantaatplaatsing en nazorg worden door dezelfde implantoloog uitgevoerd. Op deze manier heb je één duidelijke aanspreekpartner die voor je zorgt en ontzorgt.

Klikgebit op implantaten

Een klikgebit, ook wel klikprothese genoemd, is een volledige gebitsprothese die vastzit op implantaten. Bij een klikgebit worden implantaten in de kaak geplaatst. Daarop komt een steg of komen drukknoppen of locators waaraan de prothese verankerd wordt. Er zijn minstens twee implantaten nodig in de onderkaak en vier of zes in de bovenkaak. Een klikgebit op implantaten is een ideale oplossing voor mensen die problemen hebben met een loszittend kunstgebit.

Wat zijn de voordelen van een klikgebit?

Het dragen van een kunstgebit leidt er altijd toe dat het kaakbot slinkt. Hierdoor kampt menig patiënt met een loszittende prothese. Implantaten met daarop een klikgebit kunnen echter in deze gevallen vaak nog wel worden geplaatst. Een klikgebit is meestal veel fijner om te dragen dan een kunstgebit. Het verschuift niet in de mond en heeft soms geen gehemelte in de bovenkaak.  Je proeft veel beter, eet veel makkelijker en kunt weer lachen zonder de zorg  dat het gebit eruit valt.  

Mits je volledig tandeloos bent en een gewone prothese aantoonbaar niet goed pas wordt een klikgebit  in de meeste gevallen uit de basisverzekering vergoed. Een eigen bijdrage is veelal van toepassing. Daarvoor is een aanvraag en een machtiging nodig. Voor meer informatie kun je bij ons terecht. Reken er wel op dat wij je eerst willen zien op een consult voordat we je gerichte informatie kunnen geven die op jouw situatie is toegespitst.

Voldoende kaakbot?

Indien er onvoldoende volume aan bot aanwezig is kan er vooraf of tijdens plaatsing van het implantaat een botaugmentatie gedaan worden. Indien volledige narcose noodzakelijk is, wordt verwezen naar kaakchirurgie in het ziekenhuis.

Ik heb nog goede tanden in mijn mond. Kan ik dan ook gebruik maken van een klikprothese?

Jazeker. Zijn er nog gezonde tanden of kiezen in je gebit, dan kun je kiezen voor verschillende oplossingen. Die oplossing kan een gedeeltelijk klikgebit zijn of kronen of bruggen die steunen op implantaten. De implantoloog zal de verschillende mogelijkheden met je bespreken. De kosten worden (gedeeltelijk) vergoed indien je een aanvullende verzekering hebt. Bovendien zijn zorgkosten vanaf het drempelbedrag aftrekbaar van de belasting.

 

 

Klikgebit bovenkaak

Klikgebit bovenkaak

klikgebit onderkaak

Klikgebit onderkaak met drukknoppen

Klikprothese op steg

Klikgebit op steg

Hoe gaat de procedure in zijn werk?

Eerst kom je op consult. Dit consult is vrijblijvend en wij nemen alle tijd om je te informeren. Het is belangrijk dat we jouw medicijngebruik en gezondheid kennen. Indien gewenst worden er vervolgafspraken gemaakt. Afhankelijk van de situatie worden er tijdens het eerste of tweede consult  röntgenfoto's voor diagnostiek genomen. De implantoloog bespreekt met jou de mogelijkheden. Je kunt vragen stellen en jouw wensen aangeven over de prothese. Er wordt een machtiging aangevraagd voor de verzorging van de volledig tandeloze kaak met een volledig klikgebit. Als deze goedgekeurd wordt, worden de kosten van de intake van zo'n 150 Euro (codes J01, J02, X22 en soms X24) vergoed.

Na goedkeuring word je opgeroepen voor het plaatsen van de implantaten. Je bestaande prothese wordt aangepast, zodat deze over de net geplaatste implantaten past. De implantaten moeten acht tot twaalf weken vastgroeien. De tandarts of prothetist, die jouw klikgebit maakt, zal met jou een planning maken voor het vervaardigen van het nieuwe klikgebit. Bij de eerste afspraak worden jouw wensen en verwachtingen in kaart gebracht. Er zijn circa 6 afspraken nodig voordat het nieuwe klikgebit volledig klaar is.  Op de implantaten worden de steg, drukknoppen of locators geplaatst, die met de prothese in verbinding staan en soms een klikje laten horen als de prothese vast komt te zitten, vandaar de naam klikprothese. Je kunt daarna al meteen eten, en het belangrijkste, glimlachen.

Het plaatsen van implantaten wordt door een (NVOI-gecertificeerde) Implantoloog onder lokale verdoving uitgevoerd. De duur van de behandeling voor het plaatsen van een implantaat is afhankelijk van verschillende factoren. Moet er veel weefsel worden hersteld of opgebouwd?  Zijn er hoge esthetische eisen of betreft het een kies meer achter in de mond? De duur van de behandeling wordt dan ook altijd vooraf met je besproken.



Alle ingebrachte implantaten en biomaterialen worden gearchiveerd zodat alle informatie achteraf beschikbaar is. Meestal wordt de healing abutment (afdekschroef) direct op het implantaat geplaatst (één-fase techniek). Er wordt mondelinge en schriftelijke informatie aan de patiënt verstrekt over de wondverzorging. Je ontvangt van ons een brief/e-mail over deze behandeling en wanneer de prothetische fase van start kan gaan.

Bekijk de korte uitlegvideo over het zetten van een implantaat via: 

https://vimeo.com/257907988

Video Implantaat zetten

Stuur ons een bericht